CRV Home by Aca Amore Campione Architettura

Modern single household residence situated in Catania, Italy, designed in 2015 by ACA Amore Campione Architettura.

001-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x701

004-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x701

011-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x1573

013-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x701

019-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x1573

021-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x1573

022-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x701

023-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x701

024-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x1573

027-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x701

025-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x701

028-crv-home-aca-amore-campione-architettura-1050x1573

Description by Aca Amore Campione Architettura

The venture regards the enlargement and the renovation of a farm within the Sicilian hillside, on the slopes of Volcano Etna. The design effort aimed to respect the prevailing structure and on the similar time to seek for a worldwide picture. A number of options of the native custom come into play, creating many factors of contact between previous and new: easy varieties and few supplies work together with the historic context.

The backyard

The main line of the panorama design was the innovation of the classical Sicilian backyard by simplifying types and reordering plant essences. The prevailing backyard, wild and unkempt, was characterised by a single area in a continuing slope and subsequently not viable. It was vital to provide a brand new order to the principal parts: the plant essences, the avenues of connection, the horizontal terraces and the shady areas.

The primary entry – an avenue coated in hand-crafted stone – resumes the bottom of an previous path. Passing via two centuries-previous cypresses, it guides to a number of inexperienced terraces – confined by skinny blades manufactured from corten metal – and results in the brand new veranda.

The veranda

The veranda – manufactured from metal profiles and glass – is a small constructing extending an previous millstone, the place they used to course of the grape: the habit interacts with the historic masonry because of the corten brownish color. The peculiar facet is the sliding motion of the roof that gives radically variable area, extent of shelter, daylight and insulation. It’s concerning the means to differ or join the general constructing composition and character based on season or climate. Through the wintertime, will probably be potential to shut the constructing, because of the kinetics of the roof, the glass home windows and the pivoted partitions. Through the summertime, the entire construction can be open, banishing the separation between inside and exterior.

The pool

Earlier than arriving to the veranda, the avenue touches the final terrace, explicitly totally different from the others. Its color is obvious – giant and monolithic slabs of white stone – and homes a big “infinity” pool that produces a pleasant visible impact extending to the horizon, vanishing and increasing to infinity.

The villa

The venture includes the renovation of a 600 sqm villa, distributed on three ranges: the basement consists of the doorway and adjoining rooms, the bottom flooring with the primary dwelling rooms and, lastly, the primary flooring featured by a big open area.

Specific consideration was paid to the area partition. The load-bearing system consisted in a masonry construction and subsequently was characterised by giant inside partitions scanning the inside area. Rooms have been small and separated by slender doorways.

The idea aimed to create a big and distinctive area, a core for the entire home. Thus it was conceived the thought of suspending the vaults to free the world under from the inside partitions. The intervention, arduous and delicate, is achieved by way of the insertion of a metal truss, hidden beneath the roof and related to the vault by tie rods. The result’s shocking: the massive central hearth is totally suspended from above, because the 4 adjoining vault.

All the inside partitions are completed with pure lime skimmed, in line with custom, in an irregular method. The partitions will not be painted to emphasise the sweetness and authenticity of the fabric. The outside are made by “cocciopesto” – a type of pure plaster – with a view to protect the historic characterization given by time.

Images by Sebastiano Amore

Visit Aca Amore Campione Architettura

  • Facebook
  • Google Plus