Custom Industrial Chic by Les Ensembliers

Superb three-flooring condo situated in Montreal, Canada, designed by Les Ensembliers.

001-custom-industrial-chic-les-ensembliers

002-custom-industrial-chic-les-ensembliers

008-custom-industrial-chic-les-ensembliers

009-custom-industrial-chic-les-ensembliers

013-custom-industrial-chic-les-ensembliers

017-custom-industrial-chic-les-ensembliers

018-custom-industrial-chic-les-ensembliers

019-custom-industrial-chic-les-ensembliers

023-custom-industrial-chic-les-ensembliers

027-custom-industrial-chic-les-ensembliers

029-custom-industrial-chic-les-ensembliers

030-custom-industrial-chic-les-ensembliers

Description by Les Ensembliers

Les Ensembliers have accomplished a 3-flooring, 6,000 sq.-foot residence that unites three adjoining flats within the Redpath Lofts. The architects and designers efficiently tackled the problem of rethinking the preliminary dimensions and objective of the three distinct models, leading to a coherent new dwelling that embodies the house owners’ character.

“We have been capable of take this undertaking a lot additional than we had imagined initially, because of the distinctive relationship our shoppers allowed us to construct with them. When it got here to defining the brand new inside structure and the composition of the totally different visible ambiances, they have been keen to emphasise the economic character of the previous sugar refinery, whereas giving the area a really feel that embodies their way of living. A wedding of their imaginative and prescient, open-mindedness and character made it attainable to finish this complicated challenge,” stated architect Maxime Vandal and inside designer Richard Ouellette, the founding companions of Les Ensembliers.

Within the early 2000s, the conversion of the previous Redpath Sugar refinery into luxurious lofts kick-began the revitalization course of in Montreal’s Sud-ouest district, close to the Lachine Canal, resulting in the gradual gentrification of the world. The exceptional transformation of this historic industrial constructing gained a number of awards, together with one from Héritage Montréal within the repurposing class and the Wawanesa Award for Heritage Enhancement.

In becoming a member of three separate models within the distinctive construction, every on a unique flooring, Les Ensembliers envisioned a coherent new area with a posh character. “We didn’t need the brand new area to be the straightforward mixture of three totally different models. We additionally needed to leverage the visible energy of the constructing’s industrial character, whereas getting away from the loft logic of the unique conversion,” Vandal defined.

With that imaginative and prescient in thoughts, the designers opted for 2 daring architectural statements, one vertical and the opposite horizontal. The primary is a central opening, creating an atrium linking all three flooring and bringing higher pure lighting to the third flooring. The second is a dynamic axis within the type of a flooring raised by three steps, linking the 2 staircases on the 4th flooring and, on the fifth flooring, a walkway bridging the lounge and visitor room.

These architectural statements additionally made it potential to create clear divisions into distinct practical zones: between the lobby, eating room & kitchen and the youngsters’s space on the 4th flooring; between the general public areas on the 4th and fifth flooring and the personal areas on the third and fifth flooring. Within the course of the unique dwelling areas have been solely reconceived to create a fluid transition between areas with distinct characters, from cozy retreats to areas designed for exuberant sociability.

The essential character of every of the zones was outlined by a specific remedy of the area, when it comes to the design of volumes, using supplies and the number of furnishings. An ideal area for speaking and sharing, the eating room finds its expression by way of its beautiful central metal hearth, excessive ceiling, giant oval desk, beneficiant home windows, and lighting consisting of small bulbs hanging in a cubic body manufactured from metallic rods. Every part was designed to spotlight the spectacular volumes of those previous industrial areas. In the meantime, the kitchen aligns with the strategy by being decreased to its necessities: three minimalist islands, and all storage and home equipment hid behind varnished partitions.

In distinction, the main bedroom on the third flooring expresses heat home consolation, with some nods to city stylish. As we strategy, the 2 low wooden partitions framing the steps towards the area type a cocoon signalling the doorway to an intimate haven. Past, the whole lot speaks to the embracing comforts of house, from heat colors to surfaces which might be a delight to the touch, to the furnishings and their specifically chosen supplies: turquoise silk partitions, Verona marble hearth, velvet crescent-moon loveseat…

A wedding of the area’s industrial origins and the occupants’ character, the inside areas have been constructed as an interaction of contrasts between uncooked industrial character and a style for luxurious and concrete consolation. In the lounge, the angular straightforward chairs, reduce-glass partitions and damaged strains of the carpet distinction with the rounded cushions and mirror. Smooth banquettes are inserted into an industrial-fashion black metallic bookshelf masking a whole wall.

Snug supplies alternate with reflective ones: metal, polished concrete, silk, glass, velvet… Within the personal areas on the third flooring, silk-coated metallic curtains, reinvented movable partitions and the clear acrylic legs on the toilet vainness echo the openness and fluidity of the areas on the higher flooring.

This interaction of references, attribute of Les Ensembliers’ strategy, can also be seen within the number of ornamental parts. For instance, the veins within the hearth’s Verona marble impressed the selection of the Japanese portray over the mattress. The legs of a chair resemble the spike heels on a few of the proprietor’s footwear. Within the toilet, the partitions coated with pennies are a tribute to the discontinued coin. “Every object was rigorously chosen for its character and the best way it matches into the entire. Whether or not you’re looking at a classic body or a bit of customized-made furnishings, nothing is there by probability.”

Every room was designed like an paintings, with impressionistic touches calculated to encourage distinctive and sophisticated emotional responses.

Images by André Rider

Visit Les Ensembliers

  • Facebook
  • Google Plus