De Gaspé House by la SHED

Modern residence designed by la SHED, situated in Montreal, Canada.

002-de-gasp-house-la-shed

003-de-gasp-house-la-shed

001-de-gasp-house-la-shed

004-de-gasp-house-la-shed

005-de-gasp-house-la-shed

006-de-gasp-house-la-shed

007-de-gasp-house-la-shed

009-de-gasp-house-la-shed

010-de-gasp-house-la-shed

012-de-gasp-house-la-shed

015-de-gasp-house-la-shed

013-de-gasp-house-la-shed

Description by la SHED

Situated within the coronary heart of the Villeray district, the De Gaspé Home undertaking consisted of the most important renovation of an present constructing that misplaced most of its unique traits. The previous duplex together with a storage in addition to quite a lot of annexes was reworked right into a single household house for 2 adults and two youngsters.

The façade went by means of quite a lot of transformations over time that made restauration inconceivable. The venture designers thus selected to create a up to date facade that might seamlessly combine with the encompassing housing inventory. As a way to do that, quite a lot of steps have been taken so as to reconcile new and previous. Firstly, darkish painted clay brick was chosen as the fabric for the facade due to its resemblance to the encompassing buildings. A transforming of the openings allowed home windows to be positioned vertically as soon as extra, whereas aid work on the brick crowning alluded, in a contemporary method, to the normal masonry ornaments typical of the encompassing space.

Inside, a compact block containing the service areas (closets, toilet, space for storing) was positioned close to the doorway in an effort to create an intimate separation between the vestibule and dwelling areas. As soon as previous this block, within the kitchen, the occupant can take pleasure in a transparent view of all widespread areas. All higher parts of the kitchen have been positioned within the service block, which permits for a corporation of labor areas round two islands oriented in the direction of the lounge. Coated in a skinny sheet of chrome steel, these islands assist improve the area’s luminosity. On the ceiling, rail lights and sliding doorways create a border for the kitchen whereas surrounding the service block that slides into its place seamlessly.

The lounge, aligned with the kitchen, advantages from having twice the ceiling peak which brings mild from the primary flooring right down to the bottom flooring. This area is framed between two items of woodwork picket slats that filter and play with the occupant’s notion of the lounge’s spatial limits. On one aspect, a chic bookshelf extends to the double peak area and acts as a display that hides the steps. Skinny white metal tablets are built-in within the wooden lattices and create a distinction with the orange background offered by the steps. On the opposite aspect of the lounge are a bridge and railing which might be product of supplies matching these used within the bookshelf; this bridge lets the occupant have a sneak peek on the workplace above.

On the prime of the steps a big hallway that opens on the lounge’s double peak area regulates entry to bedrooms and the toilet. This circulation, managed by a mess of sliding doorways, creates an area in fixed evolution all through the day. The grasp rest room accommodates a skylight the identical width because the room itself and is thus flooded with pure mild that’s mirrored by white ceramic partitions, a freestanding bathtub and the massive mirror above the vainness. The black hexagonal mosaic flooring in addition to strong wooden horizontal surfaces act as contrasting parts in relation to the omnipresent whiteness of the toilet.

On the rear, the home’s unique quantity was preserved whereas eradicating a portion of the primary flooring with a purpose to create a patio. This removing allowed for an alleviation of the constructing’s density in relation to the yard, whereas offering the backyard with additional pure mild and a extra open line of sight. A galvanized corrugated metal coating was utilized to the primary flooring to be able to lighten the enclosed exterior space whereas providing a sustained distinction between numerous black parts of the façade and fence separating the yard from the alleyway. As for the storage, it was situated in a light-weight wooden block that prolonged from the within of the home, thus amplifying the continuity between indoors and outside already highlighted by the extension of the picket flooring between the kitchen and outside patio.

Images by Maxime Brouillet

Visit la SHED

  • Facebook
  • Google Plus