Diagonal House by Simon Whibley Architecture

Modern picket home designed by Simon Whibley Structure, located in Fitzroy, Australia.

004-diagonal-house-simon-whibley-architecture-1050x591

001-diagonal-house-simon-whibley-architecture-1050x1107

009-diagonal-house-simon-whibley-architecture-1050x991

010-diagonal-house-simon-whibley-architecture-1050x914

008-diagonal-house-simon-whibley-architecture-1050x591

002-diagonal-house-simon-whibley-architecture-1050x1009

003-diagonal-house-simon-whibley-architecture-1050x1470

005-diagonal-house-simon-whibley-architecture-1050x973

Description by Simon Whibley Structure

This was a fortunate website. An entry lane alongside one boundary, the treed grounds of a faculty alongside one other, ensured that the rear northern outlook, which lay diagonally throughout the location, can be preserved from any future redevelopment. In an inside city setting, it isn’t all the time sensible to depend on facet when conceiving of a design. On this case it made sense to embrace it.
A poorly constructed addition closed off the prevailing dwelling from this rear amenity. Even with this eliminated, it was clear that the remaining Victorian structure – road oriented, with envelope and interiority tightly clasped collectively -was not nicely disposed to reap the benefits of the location’s luck. The design strategy was to loosen these relationships, in order that the qualities of the outside might draw alongside these of the inside.

Seen in plan, the diagonal home’s singular gesture is a rhomboid quantity, a sort of spatial easement that subdivides the location, creating courtyards on both aspect of the eating and dwelling area. With its northern edge pulled upwards and its southern downwards, viewline and daylight are drawn by way of the home on this diagonal axis, to the extent that afternoon winter solar extends right through the home, crossing the courtyard, to the sting of the prevailing main bedroom. This plan works equally properly in summer time, when cross air flow from the southern courtyard to the north attracts air throughout a pond, passively cooling the inside.

This breeziness, each spatial and sensory, is skilled from the useful and private areas situated on the periphery. The research, kitchen/pantry, toilet and bedrooms are tightly composed -like extensions or fragments of the Victorian home plan. In opposition to the dynamic area at its centre, the views from these rooms are aligned in the direction of the extra intimate areas on the edges of the location.

On this method, features of the prevailing dwelling are reinterpreted within the new and used to offer totally different sorts of area over a small space. This enables the substantial temporary of a younger household of 5 to be accommodated with out a big footprint.

Such shifts are additionally performed out in materiality. The Blackbutt flooring of the prevailing home is prolonged to the sting of the kitchen, the place it meets ironbark extending inwards from the courtyard deck. This can be a essential second, of present and new, the place excessive factors are related to low and the sides of the rhomboid are joined to the peripheral areas. Lined in blackbutt it’s also the first structural body, requiring shut integration of design, structural engineering and the builder’s wonderful carpentry expertise.

From a price and sustainability perspective, a smaller dwelling is all the time most popular to a big, and reuse most popular to new constructing. By way of this addition, amenity and adaptability has been offered inside an general footprint of comparable measurement to what we began with. It has executed so by bringing areas of the location and its local weather to these of the inside. What we added was all the time there.

Images by Peter Bennetts

Visit Simon Whibley Architecture

  • Facebook
  • Google Plus