Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects

Designed in 2014 by Dorrington Atcheson Architects, this M,290 sq ft single household house is located in Titirangi, Auckland, New Zealand.

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 1

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 2

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 3

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 4

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 5

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 6

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 7

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 8

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 9

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 10

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 11

Easterbrook House by Dorrington Atcheson Architects 12

Description by Dorrington Atcheson Architects Taking its design cues from the utilitarian types of a tent and a shed, this Titirangi residence for an prolonged household is a duo of compact buildings that makes use of a humble set of supplies to permit the panorama a central place within the scheme. Sited for solar, seclusion and views of the encompassing bush, the primary dwelling and its “mini me” cousin share an aesthetic and comparable planning. The main house is conceived as a barn-like pavilion with bedrooms for adults and youngsters situated at reverse ends. A cover-like roof is strung between these extra-strong bookends to architecturally mimic a tarpaulin. A modest footprint of 1290-sq.-ft referred to as for meticulous planning with no wasted area. The purpose was to stay huge on this small dwelling. Although the oblong form is just thirteen ft extensive, the hovering mono-pitch roof and full-peak glazing brings a sense of capaciousness to the primary dwelling zone. A cut up-truss roof permits an exterior pergola to shade the house in summer time, and clerestory home windows usher in low winter mild. The low-key mixture of glulam beams, plywood partitions and ceilings, aluminium joinery and concrete flooring lends an off-the-cuff really feel. A sunken lounge within the open-plan dwelling zone is a contemporary tackle the 70s dialog pit and this variation in degree demarcates the area. Built-in furnishings ensured more room saving and consists of an leisure unit in addition to an L-formed banquette backed by bookshelves. Off the kitchen, a set of cavity sliders demarcates a spare bed room or workplace. A mattress right here folds up into the wall. Board-and-batten detailing on this insertion additional defines this zone and unexpectedly brings the barn-like exterior cladding indoors. Built-in bunks within the youngsters’ bedrooms can readily be transformed to a desk – a facet which future proofs the house for a rising household. Pops of main shade have been the results of a collaboration between the householders and the challenge architect. This is a palette with an unmistakable character that not solely displays the vacation-like nature of the structure, however captures a playfulness that’s an on a regular basis thrill for youngsters and the younger at coronary heart. Determined shades of orange, purple, yellow and blue on doorways, kitchen cabinetry and constructed-in furnishings are a pleasant shock amidst the in any other case pared-again materiality. Visit Dorrington Atcheson Architects

  • Facebook
  • Google Plus