Graafjansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects

Modern single household residence located in Knokke, Belgium, designed by Govaert & Vanhoutte Architects.

003-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x840

002-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x700

001-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x700

009-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x700

010-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x700

014-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x700

015-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x700

016-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x700

021-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x700

020-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects

007-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x700

028-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x700

029-graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects-1050x700

Description by Govaert & Vanhoutte Architects

Within the ninth century, the Graafjansdijk (dike) protected elements of France and Belgium agaist the storm tides from the North Sea and the Western a part of the river Schelde. At present solely a brief strip of this dike stays within the rural environment of the seaside village of Knokke, close to the border with Holland.

Throughout the street from the Graafjansdijk is the slender plot, enclosed by an adjoining moat on the north aspect. The terrain overlooks an open meadow. This geographical context has a serious influence on how the design of the villa was perceived.

the bottom degree of the villa absolutely occupies the slender terrain, aside from a small inside backyard on the north aspect. It’s utterly wrapped in barnwood alongside the street, hiding the storage and creating a personal environment for the bedrooms. This materialization produces a strong plinth contrasting with the clear quantity on higher flooring. This subordinate higher quantity, containing the lounge and kitchen, is made utterly out of glass and is lots smaller than the closed quantity beneath. The barnwood partitions extends 1 meter above the primary degree and features as a railing for the terrace.

The north aspect opens up utterly on each ranges, permitting views over the meadow from the lounge and kitchen on the higher degree , in addition to from the bedrooms downstairs. The crops rising on the north aspect nonetheless permit for some privateness within the bedrooms.

The identical architectural supplies from the outside are utilized all through the inside. The intimate bedrooms mix a comfortable black Tadelakt flooring and partitions with bespoke barnwood furnishings. The identical flooring continues on the higher degree, mixed with a naked metallic kitchen counter. The free standing barnwood kitchen closets body the view over the dike, moderately than overexposing it. Previous the counter lies the terrace, the place the risen barnwood plinth creates privateness.

Images courtesy of Govaert & Vanhoutte

Visit Govaert & Vanhoutte Architects

  • Facebook
  • Google Plus