Gracia Residence by Lluís Corbella & Marc Mazeres

Industrial residence located in Barcelona, Spain, designed by Lluís Corbella & Marc Mazeres.

003-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x699

004-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x699

005-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x699

006-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x699

007-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x699

008-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x699

010-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x699

013-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x699

014-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x699

015-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x699

016-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x1578

001-gracia-residence-llus-corbella-marc-mazeres-1050x699

Description by Lluís Corbella & Marc Mazeres

Earlier than being acquired by the house owners, the constructing held a “milk store” within the coronary heart of one of the charming and dense neighborhood in Barcelona: Gracia. Initially on this store, milk and different derivate comparable to yogurt and cream the place bought… and there have been cows in it as nicely. So the start line was a constructing with none use, completely deserted with its facades and roof in very dangerous situation and heavy renovation actions have been recquired.

The proposal was executed in collaboration with architect Marc Mazeres. The primary concept was to “empty” the unique inside area and protect solely the facades and unique roof. Our important concept was to construct a brand new dwelling however preserving the unique inside quantity and its spirit.

The result’s a singular mixture of areas that talk in several heights and permit visible and bodily connections between them. On this challenge areas are interconnected so new visuals are created between totally different platforms and ranges. The thought was to understand the constructing as a various areas container. The thought turns into extra evident in the primary front room, related to the inside corridors and in addition to the outside via massive home windows.

A metallic staircase and a small elevator join the bottom plan with different ranges. All of the horizontal communication is completed by means of glass and sliding doorways to permit a serious visible connection between areas.

In the course of the constructive course of we developed an “empty-refilling” system. Which means the constructing was “emptied” of all previous inner buildings and solely facades, roof and a central wooden pillar have been left. This pillar was and nonetheless is the one central help level of all of the construction.

All of the horizontal construction was constructed with an answer of metallic beams and metallic and concrete composite slab. On the similar time facades and roof have been renovated.

Inside partitions have been constructed from brick core and exterior pasted prefabricated piece. On website works period have been reduce down drastically with using these items. The outcomes are excellent when it comes to sturdiness, finishes and acoustic isolation.

Home windows, openings and blinds are solved with aluminum techniques with excessive effectivity normal. The local weather system consists of crossed air flow in summer time and a flooring heating system heated with photo voltaic panels in winter. The finishes of this constructing depend on simplicity and sturdiness.

Images by Eva Cotman

Visit Lluís Corbella & Marc Mazeres

  • Facebook
  • Google Plus