House in Reutlingen by Alexander Brenner Architekten

Trendy single household residence situated in Reutlingen, Germany, designed by Alexander Brenner Architekten.

002-house-reutlingen-alexander-brenner-architekten-1050x700

001-house-reutlingen-alexander-brenner-architekten-1050x700

011-house-reutlingen-alexander-brenner-architekten-1050x626

010-house-reutlingen-alexander-brenner-architekten-1050x700

009-house-reutlingen-alexander-brenner-architekten-1050x762

005-house-reutlingen-alexander-brenner-architekten-1050x700

006-house-reutlingen-alexander-brenner-architekten-1050x1400

008-house-reutlingen-alexander-brenner-architekten-1050x788

014-house-reutlingen-alexander-brenner-architekten-1050x700

013-house-reutlingen-alexander-brenner-architekten-1050x788

Description by Alexander Brenner Architekten

The situation on a steep south-dealing with slope required an entry to the home from the general public street operating under to the location located about 12 metres greater. These circumstances impressed the thought of embedding a mountain cross street into the location, which serves each as a drive and a footpath. On the prime finish, one reaches a beneficiant piazza, which is framed by low partitions. At this level, the location already provides magnificent views to the valley and to the slopes on the other aspect. One may even see the Schönberg Tower, which was constructed in response to plans by Theodor Fischer in 1905 on the Albtrauf within the neighbouring city of Pfullingen. The highly effective look of the tower with two white hovering vertical sections partly impressed the essential concept for the residence. The white cubes of the “Haus an der Achalm” have been, nevertheless, turned via ninety levels and thus become a celebration of the horizontal.

The situation on a steep slope in addition to the related clear orientation, that’s the lining up of all dwelling areas and eventually the spreading out of the terraces on the sunny aspect affording nice views, determines the design idea. Solely the tower on the appropriate hand aspect of the doorway roots the constructing at this location. Along with the outside stairs, it makes a stand towards the rhythm of the topography and emphasises the doorway to the home.

All secondary features are accommodated on the doorway degree. The rooms for friends are situated on the japanese aspect, while residents and visitors attain the spa space by strolling west previous the secondary rooms and the workplace. A principally roofed loggia is situated in entrance of the spa, which instantly adjoins the solar terrace and the pool.

All rooms used for day by day life are situated on the highest degree. The projecting japanese wing dealing with the valley accommodates the personal areas akin to bedrooms, stroll-in closets, dressing room and toilet. The laundry and utility room situated right here reduces the distances to be coated.

The corridor with a void and a staircase connects this a part of the constructing with the kitchen and eating space within the western part. The entire nook of the adjoining front room opens up in the direction of the terrace, which simply as the lounge varieties an introverted, enclosed area on the northern aspect.

Images by Zooey Braun

Visit Alexander Brenner Architekten

  • Facebook
  • Google Plus