Kloof Road House by Nico van der Meulen Architects

Modern single household home designed by Nico van der Meulen Architects, situated in Bedfordview, South Africa.

002-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x591

001-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x591

003-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x591

004-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x1470

010-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x591

011-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x591

012-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x591

015-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x1470

022-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x591

025-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x591

031-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x591

038-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x591

041-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x656

006-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x1470

042-kloof-road-house-nico-van-der-meulen-architects-1050x591

Description by Nico van der Meulen Architects

Situated on the foot of a nature reserve in Bedfordview, Johannesburg,Kloof Street Home is the newest challenge by Nico van der Meulen Architects. The shopper’s temporary referred to as for a household oriented house appropriate for indoor/outside leisure that maximizes the views to the north. The result’s a 1100m² sculptural piece of structure that’s an excessive transformation from the beforehand modest single story.

With each room in the home opening outdoor, linking the house with the landscaped backyard, indoor/outside dwelling is assured. Werner van der Meulen used morphed steels varieties that wrap round and body the construction by means of parasitic structure. From the road, the boldly designed off-shutter boundary wall with black metal shapes creeping over predicts that that is no abnormal piece of structure.

The black metal sliding storage doorways of the 4 new garages that have been added on prime of the prevailing home, mix with the sculptural metal types of the guard home and porte cochere. Diagonal strip lights featured inside the wall of the doorway create an summary sample at night time that guides guests to the doorway gate.

Metal, glass and concrete are prominently utilized in Kloof Street Home and have been built-in into the design, from the boundary wall all the best way to the inside. The angled metal roof of the doorway corridor overhangs the double quantity window and glass entrance door on the entrance, whereas the sculptural metal staircase is seen behind the window.
The wall of the doorway is clad with pure timber in a herringbone sample to melt the harshness of the metal, glass and concrete inside, whereas the backlit ceilings create a shadowless inside contained in the sculptured 3D varieties.

M Sq. Way of life Design translated the architectural idea of Kloof Street Home into the inside design. Metal perforated panels and off-shutter concrete have been amongst the weather used for the inside, whereas
the design of the lighting compliments the daring types of the house and defines the angles. Concrete, glass and metal visually hyperlink the inside and exterior, easily integrating structure and inside design. The furnishings, decor and have lights that complement this are sourced from M Sq. Way of life Requirements.

Nico van der Meulen Architect’s trademark of seamlessly connecting the indoor and outside areas is achieved by means of using frameless folding glass doorways, reworking the lanai into an extension of the lounge.
The double quantity front room and eating room, kitchen and lanai are located in an open plan space and coherently merge into each other with a elegant concrete flooring extending to the lanai. The angled columns supporting metal beams and the roof pierce the double quantity area. These structural parts have been designed to seem sculptural, whereas the sculptures on show praise the structural elements of the constructing.

Power effectivity was essential, so a choice was made to make use of a water-based mostly beneath flooring heating system, related to photo voltaic panels and a warmth pump, each for heating and cooling. This was put in in a elegant concrete flooring for good conductivity.

Kloof Street Home has 4 en suite bedrooms; two youngsters’s bedrooms and a visitor bed room located downstairs and the primary bed room suite situated upstairs. The design of the primary bed room incorporates a big open balcony with views stretching to the far horizon, whereas the open plan rest room flows across the nook to the expansive dressing room. The primary suite has its personal lounge space with a tv and hearth, in addition to a mini kitchenette cum bar.
A pajama-lounge and playroom is situated upstairs and overlooks the double quantity dwelling areas and kitchen, main onto a big north-dealing with balcony that varieties the roof of the lanai, providing views of the backyard and different distant views.

A 12 x 8m floating pavilion is situated on the decrease degree of the sloping backyard and affords views of the northern façade in its entirety, in addition to the cantilevered koi pond and north views in the direction of Sandton. The pavilion permits for easy entertaining on the swimming pool with an open hearth pit subsequent to it, in addition to a barbeque and bar situated inside.

Images by David Ross and Barend Roberts

Go to Nico van der Meulen Architects

  • Facebook
  • Google Plus