Lac Grenier Remodel by Paul Bernier

Modern rework by Paul Bernier, situated in Estérel, Canada.

001-lac-grenier-remodel-paul-bernier-1050x700

003-lac-grenier-remodel-paul-bernier-1050x700

007-lac-grenier-remodel-paul-bernier-1050x700

006-lac-grenier-remodel-paul-bernier-1050x1575

009-lac-grenier-remodel-paul-bernier-1050x1575

008-lac-grenier-remodel-paul-bernier-1050x700

010-lac-grenier-remodel-paul-bernier-1050x700

005-lac-grenier-remodel-paul-bernier-1050x700

011-lac-grenier-remodel-paul-bernier-1050x1575

004-lac-grenier-remodel-paul-bernier-1050x1575

002-lac-grenier-remodel-paul-bernier

015-lac-grenier-remodel-paul-bernier-1050x604

Description by Paul Bernier

Our shoppers have owned this property for a variety of years. They comprehend it nicely and love its various options. They have been on the lookout for a sustainable and website-delicate venture that might protect its topography, vegetation, and pure look.

Volumes and placement

The lakefront website is completely wooded. It’s crossed by a stream on its south aspect and has a steep incline on the north. These traits and the necessity to construct at a distance from the stream prompt a lengthwise placement, with the home slipped in between the stream and the slope.

We selected to create a low-profile, primarily single-storey constructing. Its meandering form is decided by the alternatives provided by the encompassing panorama. The construction bends, opens, and narrows like a river carving its personal path.

The shape is clad in a single materials, with vertical cedar slats of various width and thickness positioned in an open-work method. The constructing’s weatherproofing is assured beneath the spaced slats, which conceal the flashing, drip edges, and trim often seen on the outside of conventional wooden buildings. The floor reads as an alternative like a palisade that follows the form of the constructing and into which openings have been minimize.

From the trail main as much as the doorway, the constructing seems as a principally opaque quantity that follows the contours of the location. The storage is hid from view. To the proper, a gap within the palisade invitations guests to return inside. Alongside the south facade, the quantity of the home bends and opens as much as let within the mild and take advantage of the forest view. Additional alongside, the quantity bends once more, turning towards a gap within the woods that gives a view of the stream flowing into the lake. On the north aspect, smaller openings body views of the encompassing panorama and permit the constructing’s occupants to benefit from the mild murmur of the stream, which nonetheless runs over the property. Atop the roof, a small tree-home-like room seems to be out onto the encompassing greenery.

With time, because the cedar slats fade and the timber and floor cowl develop again in across the constructing, structure and nature will intermingle. Nature may even be invited to cowl the constructing itself, because of its inexperienced roof. Seen from the rooftop research or the hill, the construction will mix into its pure setting.

Inside pathway

Inside, guests are greeted by a big hickory wall unit, formed to supply seating and a spot to hold away coats. It additionally directs one towards the dwelling area, a big, generously-lit space that culminates in a cantilevered, screened room with a view of the mouth of the stream and the lake. On the south aspect, the outside wall makes means for a big glazed floor that opens onto the forest. Throughout summer time, the timber, just like the inexperienced roof, create a pure display to defend the home from warmth. In winter when the leaves have fallen, daylight filters by way of the forest and floods the area with heat and light.

The supplies used for the surfaces are easy and refined. The white partitions and polished cement flooring distinction with the rugged pure environment, permitting the surroundings outdoors to take centre stage.

The massive open space is occupied by three picket plenty. They’re positioned alongside an axis that pulls one via the sequence of areas that make up the dwelling space. Made from hickory, these constructed-in models embrace the storage and bench unit within the entrance, the kitchen island, and a tv and sound system cupboard. Their features are barely legible, permitting them to stay as summary as potential with a purpose to emphasize solely their type, materials, and relationship to at least one one other. The kitchen island is within the middle of the area, providing a panoramic view of the encompassing panorama.

The massive constructed-in unit within the entrance additionally screens off the extra personal areas of the house. Tucked in behind the ample picket construction is the entry [H1] to the bedrooms, in addition to the staircase that results in the studying room atop the inexperienced roof. Upstairs, the wooden-panelled area presents a quiet retreat from the remainder of the home.

Images by Adrien Williams

Visit Paul Bernier

  • Facebook
  • Google Plus