Maina by Z-level Architecture

Conventional tower-home located in Greece, utterly redesigned by Z-degree Structure.

002-maina-zlevel-architecture-1050x700

003-maina-zlevel-architecture-1050x700

004-maina-zlevel-architecture-1050x1575

005-maina-zlevel-architecture-1050x1575

001-maina-zlevel-architecture-1050x700

006-maina-zlevel-architecture-1050x1575

010-maina-zlevel-architecture-1050x700

011-maina-zlevel-architecture-1050x705

012-maina-zlevel-architecture-1050x1575

013-maina-zlevel-architecture-1050x700

023-maina-zlevel-architecture-1050x700

026-maina-zlevel-architecture-1050x585

016-maina-zlevel-architecture-1050x786

017-maina-zlevel-architecture-1050x700

Description by Z-degree Structure

Location

The area of Greece within the southern Peloponnese generally known as ‘Mani’ is a particular place. It’s turbulent historical past, rugged pure magnificence and distinctive structure present guests with an unforgettable expertise.

It’s a uncommon and most dear asset of Greece that’s now starting to be embraced by all, together with many individuals from outdoors Greece, who want to settle within the space or to spend their summers there.

The tower-home is situated at Exo Nyfi, an deserted conventional settlement in Japanese Mani with stone towers. On this village John Kassavetis shooted his movie “The tempest”. Positioned on the hill the home appears out over the Mani panorama with views of olive groves and the ocean.

Initially an deserted megalithic two-storey constructing courting from the 18th century, minimize off from the street with entry solely over a stone-paved path; the break was situated in a backyard with olive timber, carob timber and prickly pear cacti, nestled within the embrace of the hillside with a cave. To the east, the yard abutted a sixteenth century tower, which is a historic monument, and alongside there was a Byzantine chapel with twelfth century wall work.

Objectives

The intention of the design was for a spare renovation of the tower-home and its conversion into a vacation villa that exuded a primordial spirit of place. The residence was designed to perform as a place to begin and a spot to familiarise oneself with the pure great thing about Mani in addition to its cultural wealth, serving to on this option to make clear the normal settlements within the space and attempt to convey them again to life, as they’ve slowly been deserted with the passage of time.

The primary challenged confronted within the design course of have been the right way to create a dialectic relationship between the constructing and its historic background and methods to introduce the addition to the prevailing constructing and the online of the normal settlement.

The entire lack of infrastructure (entry, water, waste disposal, steady electrical energy provide) made self-sufficiency, ecological administration and bioclimatic design obligatory, which go hand in hand with the normal methods of coping with the poverty of the land and a give attention to solely what is completely mandatory.
The design took form taking the restricted development capability into consideration in any respect levels. Entry difficulties required that on-website means and assets had for use and managed.

Design

“Maina” was designed in accordance with vernacular housing varieties within the conservation listed settlements of Mani, as a way to slot in with present buildings within the village. In shaping the outside areas, a unique vocabulary was utilised from that of the constructing, with a purpose to arrange an interactive relationship between the direct bodily and historic panorama and the constructing’s new meant use.

The unique constructing was maintained as an extended slender quantity, which unfolds perpendicularly to the topographic contour strains of hillside, as do the opposite homes within the settlement, searching to the ocean and the east. It consists of two ranges with a complete floor space of 88 sq.m. The brand new addition comprised a second lengthy slender quantity added adjoining to this previous constructing, sustaining the identical vertical relationships with the panorama aid, including sixty two sq.m. All three ranges of the residence represent single areas, and appropriate placement of openings ensured pure mild and air flow through the scorching Mani summers. This provides rise to both a single vacation villa or two unbiased models: the katoi (sleeps four-5) and the anoi (sleeps four-5). Every degree has unbiased entry to the outside areas, every designed individually in response to ambient daylight and the pure panorama.

This Mani tower-home is a constructing created in successive phases over time, with a view to cowl the spatial necessities of its numerous customers.

Its current conversion to an ecologically-minded vacation villa is meant to go away a light-weight footprint on the lengthy historical past of the constructing and to open up a dialogue between travellers and place.

The challenge acquired the DOMES AWARDS 2015 “thirteen BEST BUILT WORKS IN GREECE OF 2010-2014″- honorable point out

Images by Babis Louzidis

Visit Z-level Architecture

  • Facebook
  • Google Plus