Maison Terrebonne by La Shed

Trendy single household residence located in Montreal, Canada, designed by La Shed.

004-maison-terrebonne-la-shed

001-maison-terrebonne-la-shed

002-maison-terrebonne-la-shed

003-maison-terrebonne-la-shed

006-maison-terrebonne-la-shed

007-maison-terrebonne-la-shed

008-maison-terrebonne-la-shed

010-maison-terrebonne-la-shed

012-maison-terrebonne-la-shed

011-maison-terrebonne-la-shed

015-maison-terrebonne-la-shed

014-maison-terrebonne-la-shed

Description by La Shed

Born from an excessive transformation of a typical ninety’s bungalow, the “Maison Terrebonne” is situated on an enormous wooded plot of land. Though definitely modern, the brand new residence is constructed on the identical foundations as the unique home whereas preserving considered one of its principal traits; cut up ranges. This precept is on the very coronary heart of this constructing’s new structure. This thorough constructing overhaul, together with a bigger upstairs, was designed as a way to meet the wants of an individual dwelling alone. Regardless of a small 1500 sq. foot dwelling area, the residence provides huge open rooms with an abundance of pure lighting.

The home now options three cut up ranges which might be every designed for a definite set of features that assist set up a transparent hierarchy between intimate and communal zones. These zones are designed to be very open in relation to one another and are solely divided by the edge created by the flights of stairs. Immediately accessible from the carport and on the similar peak as the bottom outdoors is the primary of three ranges that accommodates each the doorway vestibule in addition to a small workplace. Although this entry zone can also be open, it’s hid from the dwelling areas on the extent above. As soon as within the middle of the staircase resulting in the second degree, the customer comes nose to nose with a big window with a view on the woods behind the house. The kitchen could be discovered there, organized round a big picket island whose supplies stand out in relation to the impartial white partitions. Alongside the massive bay window adjoining the kitchen might be discovered the eating and dwelling rooms. On the crossroads of all these ranges is situated a pure white block that naturally reinforces the intimacy between zones and round which gravitates circulation inside the house. This block has a strong impact on the higher portion of every degree because of it being unattached to the ceiling, which permits for each an unobstructed line of sight and opulent pure lighting.

The staircase and hall resulting in the proprietor’s personal suite on the highest degree are situated behind this central block and have a view on the inferior ranges. Contained in the dice and accessible solely from the bed room is a hidden rest room designed with easy, clear strains. Although with no door, intimacy is preserved by the configuration of partitions resulting in the toilet. Inside the toilet, flooring and partitions are coated in a pearl white glass mosaic and it’s modestly furnished with two white, minimalist blocks, bathtub and vainness. With a purpose to intensify the furnishings’s monolithic look, doorways with a clean matte end have been positioned on both aspect to keep away from creating divisions on the entrance whereas a Corian sink was molded into the counter above. A skinny setback kick area creates the impression that it isn’t hooked up to the ground whereas giving the toilet a way of area and lightness.

The bed room is situated on the very again and opens partially to the dwelling areas under. As a way to restrict visibility from the surface into this room, home windows have been voluntarily restricted in peak and subsequently create lengthy strips of sunshine. On the rear, the room extends in the direction of the woods by means of a loggia. From right here the encompassing pure setting might be seen with none obstacles because of the transparency of the glass railing barrier.

The outside is roofed in pure japanese cedar siding that may fade over time to ultimately additional bear a resemblance to the bark of timber within the surrounding woods. Easy openings surrounded by black frames serve to punctuate the sheer quantity of the home. The previous storage has been changed with a coated parking area that’s open on both finish, and thus gives the look that it was emptied. This openness creates a way of transparency that, like all giant openings, offers the area for nature to reclaim its place.

Images by Maxime Brouillet

Visit La Shed

  • Facebook
  • Google Plus