Mill Valley Residence by Aidlin Darling Architects

Modern single household residence situated in Mill Valley, California, designed by Aidlin Darling Architects.

002-mill-valley-residence-aidlin-darling-architects-1050x781

001-mill-valley-residence-aidlin-darling-architects-1050x613

003-mill-valley-residence-aidlin-darling-architects-1050x788

010-mill-valley-residence-aidlin-darling-architects-1050x788

012-mill-valley-residence-aidlin-darling-architects-1050x1402

004-mill-valley-residence-aidlin-darling-architects-1050x1400

005-mill-valley-residence-aidlin-darling-architects-1050x786

009-mill-valley-residence-aidlin-darling-architects-1050x555

008-mill-valley-residence-aidlin-darling-architects-1050x1402

006-mill-valley-residence-aidlin-darling-architects-1050x748

Description by Aidlin Darling Architects

The intention of this residence was to create a sanctuary for a author, his spouse and two school-age sons. The location is situated in a typical suburban group in Mill Valley, California. The request from the shopper was a house with a particularly quiet road presence that, as soon as entered, creates a backyard-like oasis. As well as, as collectors of recent artwork, the shoppers needed to merge the spirit of an city industrial artist’s studio with the consolation of a rural residence.

The ensuing type of the house is a u-formed plan that cradles a south-dealing with central backyard. Two personal wings, containing bedrooms and research, flank the backyard at all sides. They’re related by a vaulted public nice room, with a south-dealing with wall of retracting glass doorways, opening the dwelling/eating and kitchen to the adjoining deck and backyard. The plan diagram supplies nice privateness for (and from) the neighbors to the North, East and West, whereas opening the house to a dramatic view over the southerly valley and forested hillside past.

The fabric palette integrates industrial supplies, akin to corrugated metallic siding, patinated uncooked plate metal, and concrete flooring, which are complemented by the heat of wooden ceilings, cupboards, decks and trellises. The result’s an structure of fabric simplicity, that focuses on area, texture, and pure mild. This quiet palette additionally offers an deliberately impartial backdrop for the shopper’s rising artwork assortment. The last word aim is a house that lives effortlessly whereas unifying an expertise of artwork and nature.

Images by Matthew Millman

Visit Aidlin Darling Architects

  • Facebook
  • Google Plus