Modernist Villa by 4a Architekten

Seaside residence located in Théoule-sur-Mer, France, utterly redesigned by 4a Architekten.

011-modernist-villa-4a-architekten-1050x700

003-modernist-villa-4a-architekten-1050x473

004-modernist-villa-4a-architekten-1050x700

005-modernist-villa-4a-architekten-1050x528

007-modernist-villa-4a-architekten-1050x700

006-modernist-villa-4a-architekten-1050x700

008-modernist-villa-4a-architekten-1050x700

010-modernist-villa-4a-architekten-1050x700

002-modernist-villa-4a-architekten-1050x978

001-modernist-villa-4a-architekten-1050x700

Description by 4a Architekten

The American architect of the Modernist motion, Barry Dierks, constructed quite a few villas from 1925 to the Nineteen Fifties on the French Riviera. His structure stays a attribute function of the Mediterranean coast to this present day, notably since most of his buildings are heritage-protected. Nonetheless in all probability among the best-recognized house owners of certainly one of Barry Dierks’ villas was the British novelist and playwright William Somerset Maugham.

The primary constructing on this collection, the Villa Le Trident, was inbuilt 1926. Not solely is its splendid location overlooking the ocean spectacular nevertheless it additionally has a really particular historical past – Barry Dierks designed the home for himself and his associate, and he lived there with him till his demise.

After the Villa Le Trident was bought in 2011, 4a Architekten acquired the fee to utterly renovate the constructing. The architects targeted on preserving Barry Dierks’ architectural legacy whereas giving the ageing villa a contemporary atmosphere. The “white, cubic structure” of the villa’s exterior continues to captivate. 4a Architekten picked up this distinctive look and developed it additional in a up to date method. Because the redesign, the prevailing impression is considered one of spaciousness, the suffusion of sunshine and easy magnificence. A big a part of the inside partitions on the bottom and first flooring have been eliminated, so making a fluid transition between the totally different areas.

The dwelling and eating space with an open-plan kitchen in addition to a library are situated on the bottom flooring. The primary flooring supplies area for 4 bedrooms every of which has its personal en-suite rest room. Lengthy window façades supply excellent views of the ocean. White, suspended furnishings, white curtains on the exterior partitions, strong oak floorboards and glass parts lend a brilliant and tranquil environment to the rooms. Distinctive options embrace particular person parts such because the furnishings, a hearth suspended from the ceiling and the wall aspect designed by the architects within the library.

The teak panelled, free-standing cubes are one other eye-catching function on each flooring. As a way to retain the luxurious views, the loos, dressing room and vertical ducts have been von indifferent from the exterior partitions and built-in into the teak cubes. The linear lighting alongside their backside edges brings out the character of the fitted furnishings, creating atmospheric illuminated highlights inside the room. Sliding glass doorways have been put in, permitting the ocean views from the lengthy window façades to stay uninterrupted and the flowing impression of area to proceed.

Two additional visitor rooms are situated on the bottom flooring. The doorway corridor and stairwell have been additionally rebuilt as a part of the refurbishment. In its uncovered place on a rocky outcrop, the swimming pool was reshaped and equally modernised, whereas the grounds have been additionally redesigned.

Images by Uwe Ditz

Visit 4a Architekten

  • Facebook
  • Google Plus