Mothersill by Bates Masi Architects

Contemporary picket residence designed by Bates Masi Architects situated within the dunes of Eastern Long Island, United States.

Mothersill by Bates Masi Architects 1

Mothersill by Bates Masi Architects 2

Mothersill by Bates Masi Architects 3

Mothersill by Bates Masi Architects 4

Mothersill by Bates Masi Architects 5

Mothersill by Bates Masi Architects 6

Mothersill by Bates Masi Architects 7

Mothersill by Bates Masi Architects 8

Mothersill by Bates Masi Architects 9

Mothersill by Bates Masi Architects 10

Mothersill by Bates Masi Architects 11

Mothersill by Bates Masi Architects 12

Mothersill by Bates Masi Architects 13

Description by Bates Masi Architects Elevated, picket boardwalks extending into the beachscape are a standard prevalence within the dunes of Eastern Long Island. Hovering over the bottom, this easy pathway to the seashore rigorously negotiates a continuously altering terrain. Their modest development challenges the acute pure parts discovered on the intersection of land and sea. In beachfront development, the boardwalk supplies a unifying accessibility that connects disparate parts of constructing and panorama; it’s an extension of constructing that’s knit inside the panorama. This design for a trip residence in Water Mill, NY, makes use of a boardwalk as an architectural gadget for weaving collectively a number of parts of a historic website with new constructing and panorama parts. Located on a creek-entrance property, the location incorporates two culturally vital buildings designed by Andrew Geller and a variety of panorama plantings. The two Geller buildings, a small home and studio, have been inbuilt 1962. Common to Geller’s structure, a boardwalk connects the 2 buildings. A different assortment of botanically vital plantings populates the property, together with a uncommon specimen Yew backyard, serpentine Yew, and greater than four hundred,000 Siberian Iris. The western fringe of the property slopes right down to a wetland bordering the creek. A conservation easement on the property protects the 2 Geller buildings, Yew backyard and iris, whereas permitting for the addition of a brand new essential home. The house owners requested a design that might unify these disparate parts. To obtain this, a constructed path traverses the location to hyperlink visible and spatial relationships between the weather. The path takes the type of a raised, picket floor that recollects the boardwalks of Geller’s structure. Building and wetland setbacks, present panorama options, website entry, and conservation easement restrictions overlap to create the parameters of the meandering path. The path originates from the relocated Geller House within the Yew backyard and winds across the serpentine hedge to a brand new swimming pool. As the trail continues it passes the Geller Studio, now reprogrammed as a pool home, and connects to shaded outside dwelling areas. A new central garden is outlined because the boardwalk turns to increase by way of the primary home. A cantilevered deck wraps the top of the primary home on the termination of the trail, offering views of the wetland and creek. The floor of the trail folds up and over to turn out to be the enclosure of the primary home, concurrently functioning as flooring, wall, and roof. All surfaces of this enclosure are constructed with the identical wooden decking because the boardwalk. Their uniformity provides the impact of a single envelope containing quite a lot of elements and displays the affect of design in Geller’s work. In these methods the bodily, materials, and spatial qualities of the trail facilitate an architectural dialogue between the Geller buildings and new home that’s interwoven with the prevailing panorama, accumulating the as soon as particular person parts right into a unified entire. Visit Bates Masi Architects

  • Facebook
  • Google Plus