Narnia Residence by Jose Anand

Modern single household residence designed by Jose Anand, located in Nagercoil, Southern Tamilnadu, India.

020-narnia-residence-jose-anand-1050x700

011-narnia-residence-jose-anand-1050x700

022-narnia-residence-jose-anand-1050x700

017-narnia-residence-jose-anand-1050x1575

018-narnia-residence-jose-anand-1050x700

019-narnia-residence-jose-anand-1050x699

012-narnia-residence-jose-anand-1050x700

025-narnia-residence-jose-anand-1050x700

026-narnia-residence-jose-anand-1050x700

028-narnia-residence-jose-anand-1050x700

024-narnia-residence-jose-anand-1050x699

006-narnia-residence-jose-anand-1050x1382

005-narnia-residence-jose-anand-1050x700

016-narnia-residence-jose-anand-1050x700

Description by Jose Anand

The location, lies abutting the cross roads, sloping inwards, making a degree distinction of two.1 metres from the prime street to the rear finish of the location.

Narnia redefines the sweetness by the presence of adorning mountains, lotus ponds and paddy fields throughout its periphery.

The proprietor needed to have extra casual areas open to the opposite, fairly than an introverted one. This residence has extra semi-personal areas than the personal ones. Your complete planning had this thought as a key factor.

The design idea has been advanced from “telescope”, creating fascinating viewports within the constructing by borrowing views from its milieu. Pulling in some exteriors to the inside, the residence does have some interplay with it.

The Massing of this constructing is nearly stacking a few packing containers on the 2 counterparts under, in a very beautiful method, with intentionally subtracted punctures in it.

The residence is absolutely lit by pure mild with adequate openings. The central courtyard is alluringly lit by irregular openings. These irregular openings comply with a sample impressed from the summary type of mountains. This sample is adopted within the partitions of the constructing too.

The interiors stored minimalistic, with fascinating utilization of the packing containers adopted from the exteriors. Within the fascinating method colors go together with one another enhances the minimalism adopted by means of out.

Visible connectivity is meticulously established with very important utilization of glass. For example, kitchen, eating, and dwelling areas are visually related with the casual dwelling and bar counter within the basement flooring. This fuses totally different areas of this residence and makes it increasingly more extroverted in nature.

The bottom flooring has been taken 1.2 metres above the street degree, to create a usable area within the basement flooring, which has an off-the-cuff seating, mattress room and a bar counter. Enhanced with a small water physique, the casual seating space impressed from its conventional ancestor “veranda” creates a lovely environment, connecting itself with the opposite storeys. The steps that result in the bar counter additionally acts as a desk within the casual seating.

The landscaped outside seating space, resembling the mountains in its background, has earth mounds with an off-the-cuff seating in a tree shade. Alongside its aspect it has a coated area with a standard swing in it. Above the swing there’s a automotive park within the floor flooring degree, making a tunnel impact within the wind from south west to the six and a half ft clear swing space.
The elevated floor flooring approached with a set of stairs, results in the double storey peak dwelling. A bridge with three flat steps that strikes from dwelling to the prayer space- resting on the kitchen wall- additional results in the eating, kitchen and bed room. Mattress room meant for the proprietor’s mom, who can’t often transfer up or down within the stairs. Simply outdoors her room, an ecclesiastical prayer space embellishing the kitchen wall. An open to sky balcony space opens to a fascinating view of paddy fields and lotus pond with the mountain backdrop. The remaining rooms are delicately zoned within the southern half, the place there are not any crucial outside parts.

The house theatre, approached with three stepped bridge- above its floor flooring counterpart-is situated within the juxtaposition between the grasp mattress room and that of youngsters, the place it has its intermittent customers.

Images courtesy of Jose Anand

  • Facebook
  • Google Plus