Noe Residence by Studio Vara

Modern single household residence situated in San Francisco, California, designed by Studio Vara.

003-noe-residence-studio-vara

002-noe-residence-studio-vara

005-noe-residence-studio-vara

006-noe-residence-studio-vara

001-noe-residence-studio-vara

004-noe-residence-studio-vara

008-noe-residence-studio-vara

007-noe-residence-studio-vara

009-noe-residence-studio-vara

014-noe-residence-studio-vara

011-noe-residence-studio-vara

013-noe-residence-studio-vara

Description by Studio Vara

A analysis scientist with an eye fixed for element approached Studio VARA with a modest imaginative and prescient and a few primary sensible wants: First, rework a 1908 Noe Valley cottage– with a historical past of subpar alterations – right into a cohesive trendy dwelling. Second, present an enclosed storage in a neighborhood with robust parking. The result’s a quiet home of 3500 sq. ft. with two distinct faces; one that gives privateness from city road visitors, and one other that opens as much as expansive Bay views.

Traces of the unique cottage are preserved within the massing and circulation of the ultimate constructing. The grand stair marks the separation between public areas to the south and personal areas to the north. The brand new storage is included into the “public” massing, with visitor suites each above and under. To the north, the open dwelling space on the coronary heart of the house expands previous the folding window wall to the east-dealing with deck past, the place one can bask within the panoramic views of the Metropolis and East Bay, or ponder the juxtaposition of city and pure within the backyard under. Above this most important area is the main bedroom, which takes benefit of even grander views by means of each framed openings and a lofty personal deck.

From inside to outdoors, the architectural/engineering staff offered full-providers each step of the best way, from preliminary ideas to remaining completion in 2013: Metropolis planning, constructing permits, and all phases of design and development oversight, together with structure, interiors, furnishings, panorama, and lighting. The group persistently labored towards creating a relaxed and peaceable retreat, with a stability of restraint and supple particulars positive to be appreciated by a shopper with a discerning eye. The undertaking’s success lies within the considered use of those rigorously executed “moments” –pure wooden screening at the main bedroom window which reinterprets an present invasive tree; a wall of customized cabinetry that unifies the kitchen and front room, clad in veneer hand-picked by the shopper; the dance of metallic and glass on the primary stair guardrail; the delicate palette of “heat” combined with “cool” that recurs in each tone and supplies: wooden juxtaposed with glass, metallic towards stone.

Images by Bruce Damonte

Visit Studio Vara

  • Facebook
  • Google Plus