Orama House by Smart Design Studio

Modern single household home located in Woollahra, Australia, designed by Sensible Design Studio.

018-orama-house-smart-design-studio-1050x700

019-orama-house-smart-design-studio-1050x1575

020-orama-house-smart-design-studio-1050x1575

017-orama-house-smart-design-studio-1050x1575

015-orama-house-smart-design-studio-1050x1575

014-orama-house-smart-design-studio-1050x1575

034-orama-house-smart-design-studio-1050x1575

013-orama-house-smart-design-studio-1050x1575

026-orama-house-smart-design-studio-1050x1575

025-orama-house-smart-design-studio-1050x700

030-orama-house-smart-design-studio-1050x700

032-orama-house-smart-design-studio-1050x1575

009-orama-house-smart-design-studio-1050x1575

008-orama-house-smart-design-studio-1050x1575

003-orama-house-smart-design-studio-1050x700

Description by Sensible Design Studio

The transformation of ‘Orama’, a gracious Victorian villa in Sydney’s Woollahra was a welcome alternative to work as soon as once more with the household for whom Sensible Design Studio renovated ‘Mandolong Home’ on the decrease north shore. Our temporary was to reinforce and broaden the historic home to go well with the modified wants of the household.

Inbuilt two levels, the challenge addressed the unique villa as a definite entity, housing bedrooms, loos, formal dwelling and research areas. Superbly-crafted parts of the historic home, resembling fireplaces and early paint schemes, have been retained. Different elements of the villa have been up to date with sensitively-chosen fittings and fixtures to deliver out the perfect of the previous constructing. The design strategy was to make the previous home really feel trim, white, and tailor-made. Against this, the brand new addition was designed to be minimal in type and element, with textured uncooked concrete extending from the partitions out into the backyard, punctuated by swathes of water (the pool), vegetation, garden, and pebbles.

A hanging double-peak front room varieties the nucleus of the extension. Six-metre (19.7-foot) tall home windows on the northern aspect flood the room with mild, overcoming the restrictions of the south-dealing with website. We have been lucky in that the house owners have an unimaginable artwork assortment. The naked concrete partitions, and gracious rooms of the previous home present a dramatic setting for this. The area of the lounge flows right into a nicely-appointed chrome steel kitchen, and into the backyard and swimming pool past. Upstairs, a visitor bed room and stylish rest room occupy the glassy hyperlink between the previous and new elements of the home.

The brand new wing has been designed and constructed with the identical intricacy, consideration to element, and excellent craftsmanship as the unique villa, utilized to trendy strategies of development. The supplies palette of concrete, glass, darkish metal, and zinc superbly enhances the stylish black-and-white scheme utilized to the historic home.

Environmentally delicate parts have been stitched into the previous and new elements of the home, together with hydronic flooring heating and cooling, pure cross air flow and an avoidance of air-conditioning, exploitation of excellent photo voltaic orientation, thermally large development, and warmth-change know-how.

Separated by a century and a half, the 2 elements of ‘Orama’ stand as lovely expositions of the most effective development requirements of their day.

Images courtesy of Sensible Design Studio

Visit Smart Design Studio

  • Facebook
  • Google Plus