Planchonella House by Jesse Bennett­ Architect

Modern concrete residence designed by Jesse Bennett­ Architect, situated in Queensland, Australia.

001-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x700

002-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x700

008-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x1470

003-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x1470

004-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x670

005-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x1470

012-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x1470

015-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x1470

016-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x1470

018-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x1470

021-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x700

022-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x700

024-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x1470

023-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x1470

020-planchonella-house-jesse-bennett-architect-1050x700

Description by Jesse Bennett­ Architect

Planchonella Home was designed with a easy concept in thoughts- to create a collection of joyful areas to encourage and enrich day by day life. Set in tropical north Queensland, the home embraces the heritage rainforest surrounds and utilises experimental passive design strategies. The simplistic strategy and use of Lo-Fi applied sciences leads to a uncooked and trustworthy dwelling. Contours of the location ridgeline have shaped foundation for the playful strains utilised in concrete profiles. As to not protrude out with the ridge, the profile is mirrored and cuts again in to the ridge. Visible amenity from surrounding decrease areas has been maintained with this design in that relatively than making a dominant type on the panorama, it tucks again in on the essential highest most revealing level. The wings created both sides of the ridge float into the encompassing rainforest and turn into a part of the tree cover. The massive flat roof with beneficiant overhang acts as a rainforest cover above, minimal partitions and columns in between permit for un-obstructed views and moments to be shared with the panorama.

This omission of boundaries between inside and out of doors provides an openness and high quality of area that’s surreal, dwelling utterly inside and engulfed by a stupendous panorama. The decision of plan follows a purely useful strategy to make use of of area, privateness, visible connection and passive design rules. The plan wraps across the courtyard area, which is taken into account the second fireside (after the kitchen) or maybe lungs to all the dwelling. The courtyard contributes a lot to the home and its occupants, it’s an oasis that gives solar, mild, air flow, happiness, exercise, visible stimulation, and leisure. It additionally offers connection to the encompassing rainforest, connection from one a part of the home to a different, and acts because the focal node to the promenade expertise of shifting by way of the home.

Images by Jesse Bennet

Visit Jesse Bennett­ Architect

  • Facebook
  • Google Plus