S3 Cityvilla by Steimle Architekten

Trendy two-storey residence designed by Steimle Architekten, situated within the German city of Tübingen.

005-s3-cityvilla-steimle-architekten-1050x824

014-s3-cityvilla-steimle-architekten-1050x824

012-s3-cityvilla-steimle-architekten-1050x824

009-s3-cityvilla-steimle-architekten-1050x824

016-s3-cityvilla-steimle-architekten-1050x824

022-s3-cityvilla-steimle-architekten-1050x1339

025-s3-cityvilla-steimle-architekten-1050x1339

026-s3-cityvilla-steimle-architekten-1050x824

015-s3-cityvilla-steimle-architekten-1050x824

002-s3-cityvilla-steimle-architekten-1050x824

004-s3-cityvilla-steimle-architekten-1050x824

Description by Steimle Architekten

Excessive on the sloping grounds the brand new constructing fills a niche in an present hillside improvement with views over the town of Tübingen.

The spatial association for the 5-member younger household with cat and canine is split into three ranges. Serving rooms with a studio on a slope, particular person rooms for folks and youngsters on the higher flooring and the backyard degree with its spacious communal dwelling space.

The sculptural form of the constructing opens itself to the Neckar river valley and its views. The quantity and its clear edges create a sharply outlined form consciously rising as an unbiased construction from its environment. Being fairly closed to the neighbor homes, the constructing is concentrated to the panoramic views of the Swabian Alb hillside.

Articulated by exact joints the polished concrete physique is lined with exactly positioned anodized aluminum panels within the transition zones between construction and exterior. These again folded recessions take reference to the totally different ranges of the topographic contour and transmit the panorama to the inside. Like this the backyard is accessible from all three ranges.

The polygonal plan compassing the personal patio is producing an thrilling rigidity inside the dwelling sculpture. Swimming pool and storage are shifted to one another and outline the outside areas.
The huge physique is granting the inside a sense of safety main the sight by accentuated window openings and concurrently permitting an optimum mild incidence to the within. The required storage areas are built-in as constructed-in furnishings within the wall surfaces and harmonize with the brilliant design and ease of area idea. The brilliant parquet inside continues extensively to the outside areas on terrace and the pool deck.

The sustainable energy provide is achieved by an air-water warmth pump and a pure air flow idea. In winter occasions it’s snug heat by way of space heating methods and pleasantly cool in summer season with out air con. Preconditioned by the sunshine properly, cool air in summer time and pre-warmed air in winter is aspirated by the warmth pump. The glass facade on the south aspect permits passive photo voltaic features within the chilly seasons. Exterior textile shading methods shield towards overheating in summer time. The pure air flow idea ensures a thermal movement by means of the three flooring and a very good indoor air high quality.

The under floor patio varieties spatially and climatically a robust correspondence to the outside terraces. The largely windowless north facades are extremely thermally insulated.

Images courtesy of Steimle Architekten

Visit Steimle Architekten

  • Facebook
  • Google Plus