Sawmill House by Archier

Trendy retreat designed by Archier, situated in Yackandandah, Australia.

001-sawmill-house-archier-1050x700

002-sawmill-house-archier-1050x700

003-sawmill-house-archier-1050x700

005-sawmill-house-archier-1050x700

009-sawmill-house-archier-1050x700

026-sawmill-house-archier-1050x700

025-sawmill-house-archier-1050x700

027-sawmill-house-archier-1050x1575

010-sawmill-house-archier-1050x700

012-sawmill-house-archier-1050x700

013-sawmill-house-archier-1050x700

022-sawmill-house-archier-1050x700

035-sawmill-house-archier-1050x700

017-sawmill-house-archier-1050x700

018-sawmill-house-archier-1050x700

Description by Archier

The Sawmill Home makes use of giant reclaimed one tonne blocks of reclaimed concrete which anchor it into the panorama and a dynamic lively constructing envelope to manage the interior setting. The dwelling is a hand crafted improve from an present somewhat rustic, bohemian abode, befitting a regionally based mostly sculptor.

Conceptual framework

Strategy

Leveraging our shopper’s talent set was a precedence. We facilitated this with a tough plan a yr previous to the beginning of development, then slowly developed the design while bodily working with the shopper on-website throughout the construct. This design/construct strategy allowed us to maneuver away from typical options and examine extremely bespoke but value efficient options. Giant sections of the roof and facade could possibly be mechanised, complete partitions of glass might pivot, courtyards might be added, customized furnishings, joinery and hardware might be design and manufactured on-website in realtime. The information gained by way of a arms on strategy has been extremely priceless to the event of our younger apply.

Using the reclaimed concrete blocks is an experiment in harnessing the hundreds of tonnes of concrete that goes to waste annually. Every block is a by-product of extra concrete left in vans from a number of tasks within the area, poured into tough metal troughs. We have now continued to research leveraging industrial by-merchandise by way of a design studio we run at RMIT College and have pushed the idea to incorporate the spacial and procedural by-product parts of follow.

What contribution does the design make to the lives of the inhabitants?

As defined by the shopper;
“The Sawmill Home hosts our younger household of three, who can now stay comfortably and safely inside the industrial zone.
Giant operable veranda, screens and doorways rework the area to go well with numerous climatic and social circumstances, which is essential to our household who should function in a various and typically excessive local weather, and direct our house by means of a spectrum of personal retreat to communal hub. Importantly, the civic nature of the design permits the constructing to perform as a design workplace with a implausible facet”.

Relationship of the constructed type to the context of the venture

Context

Every of the one-tonne concrete blocks that type the perimeter of the dwelling’s partitions has a narrative- a bridge, a footpath, a house; and create a patchwork of color and texture throughout the facades. This texture grounds the constructing within the website, because the layers of color mimic the sedimentary layers of earth nonetheless uncovered from the location’s former life as a gold mine earlier than turning into the native sawmill. The untreated tough sawn macrocarpa screens reference the location’s current historical past and over time as they pale to gray will settle the constructing into its perch on the quarry’s edge.

Sustainability

Comprised of 270 one-tonne concrete blocks, the venture explores the potential of positively leveraging the hundreds of tonnes of concrete that go to waste annually within the constructing business.

The concrete in every block is the by-product of the various residential slabs poured within the neighborhood and have been produced by the native concrete yard as a way of storing waste. In celebration of this patchwork of waste, blocks have been stored uncooked and uncovered as a lot as attainable. Whereas maybe not a holistic reply, it’s hoped that this strategy creates a home that contributes to a broader dialog surrounding concrete reuse and encourages funding and investigation into this CO2 intensive belongings.

The home has a extremely operable envelope that takes benefit of the native breeze that travels up the valley in the direction of the home, passively cooling in the summertime months with crossflow air flow. Within the cooler months solar penetration is maximised by rolling again a 14 metre part of openable roof over the deck, permitting the solar to passively warmth the dwelling for a lot of the yr.

Images by Ben Hosking

Visit Archier

  • Facebook
  • Google Plus