The Bands by Scarcity and Creativity

Modern picket cottage designed by Shortage and Creativity, located in Nordland, Norway.

017-bands-scarcity-creativity-1050x700

001-bands-scarcity-creativity-1050x700

011-bands-scarcity-creativity-1050x700

006-bands-scarcity-creativity-1050x711

010-bands-scarcity-creativity-1050x700

012-bands-scarcity-creativity-1050x700

005-bands-scarcity-creativity-1050x700

020-bands-scarcity-creativity-1050x700

009-bands-scarcity-creativity-1050x700

Description by Shortage and Creativity

The undertaking website is situated in Kleivan, Vestvagoy Municipality, Lofoten. North of the Polar Circle, the Lofoten islands stretch about 250 km S-SW, from the fjord of Ofoten to the outer Roest islands. The road of islands builds as much as 1100 m excessive wall of mountains and cliffs on the north aspect of the Vestfjord. The location of the venture in Kleivan is on a quay containing three present buildings: a fisherman’s cottage, a cod liver oil manufacturing constructing, and a cod salting constructing which have been a part of a now deserted fishing village. These buildings date again to the early 1900s and are thought-about traditionally essential as a result of they’re the stays of a type of life prevalent on this area which has ceased to exist. For these causes the jetty and three buildings have been listed within the “Cultural Heritage Plan for Lofoten” adopted by Nordland county in 2007. The challenge is situated on the finish of the jetty aiming for a delicate relation with the panorama and a direct contact with the water. All of the amenities are contained in a folding system of three bands. This system consists of 4 separated areas. Within the north aspect, the bands emerge from the rocks and result in a scorching/chilly tub and relaxation space.The sauna is created by the rising of the three bands that transfer independently, creating shifts and offsets that permit the sunshine to return inside and generate the totally different areas inside it. The utterly open entrance facade provides an distinctive view of panorama. As soon as the bands has wrapped the sauna, the lateral ones go down and advance near the bottom to generate the primary terrace whereas the central band splits to end in a desk and benches with built-in barbecue. Within the lowest a part of the jetty the bands proceed making a fish-cleansing desk and steps to attach the totally different heights.

Images by Jonas Aarre Sommarset and Jonas Aarre Sommarset

Visit Scarcity and Creativity

  • Facebook
  • Google Plus