Tyche Apartment by CaSA

Midcentury condo designed by CaSA and Serboli Structure, located in Barcelona, Spain.

002-tyche-apartment-casa-serboli-architecture-1050x564

006-tyche-apartment-casa-serboli-architecture-1050x1578

001-tyche-apartment-casa-serboli-architecture-1050x699

003-tyche-apartment-casa-serboli-architecture-1050x699

018-tyche-apartment-casa-serboli-architecture-1050x699

007-tyche-apartment-casa-serboli-architecture-1050x699

012-tyche-apartment-casa-serboli-architecture-1050x1578

013-tyche-apartment-casa-serboli-architecture-1050x699

015-tyche-apartment-casa-serboli-architecture-1050x1578

017-tyche-apartment-casa-serboli-architecture-1050x699

019-tyche-apartment-casa-serboli-architecture-1050x699

Description by Casa and Serboli Structure

The property occupies an artwork nouveau constructing of the Eixample district of Barcelona and was absolutely renovated by CaSA and Margherita Serboli to develop into the vacation house for an Italian household.

The unique format wasted appreciable area and was poorly oriented. Its longitudinal distribution, pressured by the transversal bearing partitions, resulted in lots of densely separated small areas, spared alongside an extended hall that remoted the 2 ends of the condominium.

The undertaking is the results of a collaboration between CaSA and Architect Margherita Serboli.

The clientʼs temporary was used a suggestion: their want was to have three double bedrooms and a house that might spotlight and underline the early 1900 detailing of the constructing, by way of a design that utilizing a up to date language.

Areas and lightweight

The pure mild – as traditional a elementary challenge theme – introduced the architects to the entire renovation of the prevailing association of areas.

The three bearing partitions that beforehand compressed the fractured format have been reworked into transversal axes round which the area is organized into totally different areas.

The primary of those axes corresponds to the corridor, and it organizes the continual area between the extensive dwelling area and the open kitchen that now occupies the world that was beforehand a bed room. A widest day space has been created by opening a part of the previous hall to the kitchen-dwelling space, and by doing so permitting the sunshine to flood in, via the dense sample of treetops.

The block that embodies the 2 minor bedrooms grows across the second axe. This mild pink colored quantity separates the day space from the world advert the inside finish of the property, which turned the suite.

This main bedroom, beforehand occupied by kitchen and a studio, types an open area of just about 20sqm, which incorporates the toilet that’s separated by a change of flooring degree. This answer permits taking advantage of the sunshine coming from the good unique window body that occupies virtually all of the wall dealing with the internal courtyard.

Colors and supplies

The clientʼs will to retrieve the artwork nouveau essence has led the venture to the restoration of unique options whereas including new elements that would maintain the identical language with out betraying his personal contemporaneity. For this function a number of the unique options have been rescued, like the unique home windows woodwork, or the Catalan vaults, beforehand hidden behind a false ceiling that now expose their unique terracotta end, typical of the buildingʼs interval.

For a similar purpose it was determined to intervene reinterpreting probably the most attribute parts of artwork nouveau flats in Barcelona: the flooring (which on this case had been beforehand changed by an artificial parquet). The hydraulic tile represents a typical aspect of this type of early twentieth century dwelling; It was the customerʼs want to reintroduce them on this challenge. The architects have expressly designed a hydraulic tile, utilizing a present format because the hexagonal and modern colors.

The impartial colored tiles historically used as a body to hydraulic tiles have been changed right here by an off-white strong steady flooring, forming the sting to an irregular carpet of vibrant geometrical shapes that lead from the doorway to the corridor, unifying environments.

In the remainder of the condo, the seamless flooring modifications from being a white body to a steady satin-completed floor that brings mild into the centre of the ground plan. The selection of this flooring responded to clientsʼ requests for a excessive resistance, low upkeep materials.

The palette of supplies and hues creates a dialogue thatʼs all the time totally different, punctuated by the 2 volumes that outline the venture, one in pink paint, the opposite clad in wooden.
A Mediterranean-impressed environment dominates the complete flooring with a mixture of colors partly prompt by unique options – such because the amaranth picket window frames of the facade – and dominated by white and pastel tones.

The will to take care of an important language via mild colors, easy shapes and tough supplies comparable to pure wooden, responds to the necessity to spotlight the ground and
unique parts.

The secondary bedrooms block is formed as a pink field whose quantity is inserted with its tonal load between the white areas of kitchen/ hallway and a second physique, of pure wooden.
The color white prevails contained in the pink block and itʼs pink turns into the color of the unique window frames. The outside inexperienced color of the identical home windows enters the room by way of the window shades turning into an extra factor of color.

On the finish of the hall, a pine-clad block disguises the overall toilet; this similar timber quantity turns into the suiteʼs stroll in wardrobe – as soon as handed the sliding door thatʼs the suite threshold – and protrudes into the bed room turning into picket nightstands, that double as steps to entry the suite toilet.

The wooden clad quantity is lined internally with a shiny yellow and in elements shelled with mosaic-like white hexagonal tiles. White tubular parts which permit pivoting mirrors
being oriented.

Pure wooden additionally seems from the primary parts of the kitchen – the construction of sticks on the wall that types a small cabinets, the entrance of the kitchen island and the massive sliding door that separates the day space from the night time one – and returns as storage bins within the secondary bedrooms, supported by tubular parts within the white racks designed by architects.

Within the kitchen an industrial extractor – flush with the ceiling – avoids the quantity of the hood above the range.

As for the furnishings venture, clients have requested for items that might be a in step with the recent color palette, to reaffirm the vacation vocation of the property.

White metallic parts and pastel colors have been picked, together with a couple of gray objects, to emphasise much more colors and provides life to the surroundings.

An vintage bevelled mirror discovered within the condominium and an previous radio report-participant furnishings add the human “lived-in” contact to the very modern furnishings, dissolving it in a hotter environment.

Giant work by Piero Serboli dominate the dwelling area and the suite, providing a Mediterranean and vibrant imagery

Images by Roberto Ruiz

Visit CaSA

  • Facebook
  • Google Plus